Plantefedtemadder, smøreost og mere ikkehvide

Her til formiddag havde jeg 2 kopmål opblødte solsikkekerner, der havde stået natten over. De røg i højhastighedsblenderen sammen med en kvart kop cashewnødder, en teskefuld salt og et kopmål mælkesyrevand. Nu er det hældt på et glas og dækket med ostelærred og skal stå til i morgen, hvor jeg har planer om at forvandle det til smøreost dels med champignon og dels med hvidløg og urter. Jeg må jo have noget til mine ostekiks fra igår.

For nyligt lavede Niels svinekamsteg til sin aftensmad og gemte fedtet for at have det til en sildemad eller en kartoffelmad. Jeg kan huske at jeg som barn havde en tyk skive rugbrød med stegefedt og salt som en af mine livretter. Når jeg ser sådan et glas raffineret kokosolie minder det mig ret meget om rent svinefedt, så nu har jeg lavet noget, der skal kunne bruges som stegefedt. Jeg har simpelthen taget noget kokosolie og klaret nogle løg og hvidløg i det og tilsat lidt lys miso, timian, laurbærblade, peber, allehånde, hjemmelavet boullionpulver , balsamico og lidt salt. Det har derefter stået og trukket natten over og er blevet siet. Det ligner stegefedt og nu kommer det i køleskabet i et par timer.

I glasset med det grønne låg har jeg min hørfrø-ikkehvide. Næste gang bruger jeg nok gule hørfrø. Bare fordi det støder min æstetiske sans med den brunlige farve, men det er jo ret lige meget, da det ikke skal serveres som det er. Min forventning var, at det var nemt at lave det her og det var da også ret enkelt, men utroligt meget mere besværligt end jeg havde tænkt. Ifølge opskriften skulle jeg bare koge en kvart kop hørfrø med 3 kopper vand til det var kogt ind til æggehvidekonsistens. Og så skulle det køres gennem en sigte, så hørfrøene blev skilt fra resten. .. OG GLEM DET…. Har I nogen sinde prøvet at passere æggehvider gennem en sigte?? Det kan næsten ikke lade sig gøre. Det endte med, at jeg hældte hele baduljen op i en nøddepose (stofpose til at sigte nøddemælk) og derefter møjsommeligt pressede den meget lidt viskøse væske ud så frøene blev tilbage. Har jeg fortalt at jeg HADER at malke nøddeposer? Hvis jeg kan komme af sted med det lader jeg bare posen hænge så mælken kan løbe fra af sig selv, eller også bruger jeg min slowjuicer ( DET er det fedeste). Men ingen af delene kan lade sig gøre når væsken er 2 stadier fra vingummi. Nå men det lykkedes og jeg glæder mig til at forsøge mig med stadset.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *