Familiefest, forår og friskbagt brød

Så forsvandt februar… nå den var nu også så kort. Men vi nåede da heldigvis at holde vores familiefest, og her har jeg en af dækkeservietterne på staffeliet. De blev en succes og en del blev rullet sammen og taget med hjem, så det var jo en fornøjelse. At finde en dato at holde vores familiedag var vanskeligere end jeg lige havde forudset, så et af punkterne ved vores sammenkomst var at finde et godt tidspunkt for alle til den tilbagevendende, årlige begivenhed og det blev til den sidste weekend i maj. Og min herboende svigerinde og hendes mand har sagt, at de tager andendagsgildet om søndagen, så det er jo kanon. Det VAR simpelthen så hyggeligt og dejligt at være sammen med hele familien, og det tror jeg at alle syntes. Vi har en super familie uden splid eller konflikter og med lutter talentfulde og kærlige mennesker, der taler ordentligt og kærligt til og om hinanden. Der er virkelig god grund til at festligholde at vi har os. I denne tid, hvor jeg kan føle mig helt fremmed i en verden der af medierne fremstilles som farefuld og vanvittig og domineret af en magtfuld, forvokset baby med masser af penge, uden hjerte og fuldstændig hensynsløs og selvoptaget, er der god grund til at holde fast i det, der virkelig har værdi i livet. Vi må holde tungen lige i munden og holde balancen på alle niveauer. Bekymringer fjerner ikke det, der måtte komme, men ødelægger blot den glæde vi kan have lige nu. Såååå lad os endelig fejre livet og hinanden.

Familien havde lidt godt med til os, der lagde hus til. Her på plantetrappen udenfor mit køkkenvindue blev lidt af det forår, de kom med, placeret og jeg glæder mig over det hver eneste dag og mange gange om dagen. Nu er vi jo allerede igang med den første forårsmåned, men jeg har allerede siddet ude i solen og nørklet rigtigt mange gange. Allerede sidst i januar kunne jeg sidde i haven, når solen skinnede, og det er dejligt at opleve hvordan den hver dag stiger højere og højere op på himlen.

I starten var jeg selvfølgelig pakket godt ind med en masse tøj, men som her fra midten af februar var det alt for varmt at sidde med alt overtøjet og nu skal man bare sørge for, at man ikke bliver kold på ryggen. På billedet er jeg igang med en underkjole, som jeg snart er færdig med. Flæsen på min nye, lange nederdel er jeg næsten halvvejs med, så en lille smule håndarbejde er det da trods alt blevet til, selv om jeg har haft gang i et hav af andre ting. For det første var der jo alle de hyggelige forberedelser til festen, hvor det var dejligt at have min ældste søn, Mikkel, som sparring til alle ideerne og eksperimenterne. Han lærte mig også at lave vegetarsushi, men det endte jo med, at Pelle, der har arbejdet meget med sushi i sit kokkefag, kom og lavede en hel stak perfekte ruller som gjorde lykke hos hele familien. Ham kunne vi ikke lige hamle op med, men det var jo virkeligt underholdende at se ham arbejde. Sojasaucen med sennepsmel, som Mikkel og jeg udviklede under vores forsøg, fungerede også fint til risrullerne. I denne tid på året er det lidt vanskeligt at finde smagfulde, modne tomater til tomatfiletter, så jeg havde også lavet nogle flåede, hakkede tomater i en gelé lavet på agar agar til rullerne. Med avocado og agurk og tomat fik vi nogle fine farver i vores sushi-snacks. Niels og Mikkel lavede lagkager og jeg fik i en mellemregning lige smækket en æblekage med mandler sammen, men det var mest fordi jeg lige skulle bruge gryden, som æblerne stod i, til at lave suppe i… hi..hi… Jeg kan jo ikke nære mig, når jeg alligevel har tingene i hænderne, altså. I vores familie har vi tradition for enkle, men lækre kager til kaffemik, og denne gang var det også en succes. En lagkage med chokolademousse, en lagkage med jordbær og banan a la Othello men uden vandbakkelser og alt det der, samt en gammeldags æblekage. Det KUNNE bare ikke gå galt.

Og så har jeg fået mig et lille køkkenplejebarn; en surdej. Jeg startede den op i slutningen af januar med 100 g hvedemel, 100 g grahamsmel og 100 g vand, der fik lov til at stå lunt i et par dage. Derefter har jeg så passet den ved at blande 100 g surdej, 100 g mel og 100 g vand. For den kvikke skabsmatematiker er det jo let at regne ud, at der så må blive noget i overskud hver dag. DET er jo noget af charmen ved det, for så bliver her jo bagt brød. Jeg startede hele projektet fordi, jeg synes, at dagligvarebutikkernes leverance af økologisk rugbrød efterhånden var for ustabil og for dyr, så jeg ville se, om det dog ikke kunne betale sig at lave det selv. Det kunne det tilsyneladende. Jeg fandt en nem og god opskrift på nettet.

800 g groft rugmel, 300 g surdej og 700 g vand blandes sammen og står et døgn.

500 g knækkede rugkerner, 250 g hørfrø, 250 g solsikkekerner, 1000 g vand, 3 spsk. salt, 2 spsk. honning, 3 spsk. sød soja, kulør eller malt blandes sammen og står og opbløder i et døgn.

Når døgnet er gået blandes det hele sammen og æltes i maskinen i mindst 10 minutter og fordeles derefter i 3 2-liters forme og hæver i 3 timer. Til sidst bages de i ovnen sammen med en skål vand i bunden af ovnen på 180 grader celsius i 2 timer.

Slå brødene ud af formene og køl af. Så er der lækkert, saftigt og hjemmebagt rugbrød. DET kan altså anbefales. Når jeg bager rugbrød, sørger jeg lige for at “fodre” min surdej med lige mange gram surdej, mel og vand en enkelt gang UDEN at tage noget fra. Når den så har stået i 12 timer er jeg klar til at blande rugbrødsdejen.

Til daglig bruger jeg bare den surdej, jeg tager fra til at bage lidt småbrød i en dyb pande på komfuret. Med lidt ekstra vand, vanilie og noget sødestof (jeg bruger mest stevia) giver det nogle lækre pandekager. Alt i alt er der ingen somhelst grund til at kassere den sjat surdej, man tager fra hver dag. Endelig kunne jeg jo også sætte min surdej i køleskab hvor den kan holde sig i op til 14 dage uden at skulle fodres. Det vil jeg nok gøre i fremtiden, men lige nu er det ret hyggeligt at bage noget lækkert brød og eksperimentere lidt. Forleden fik vi nogle utroligt lækre pizzabunde og nogle rigtigt gode boller.

En tommelfingerregel er, at man udskifter en trediedel af væsken i en brødopskrift med surdej. Hvis man så ikke har tålmodighed til at vente 12 timer med at bage sit brød, tilsætter man bare ca. 5 g gær ( en klump på størrelse med en ært) og lader det hæve en times tid. Et tip: Lad være med at være alt for ivrig med at slå luften ud af dejen, når du slår dine brød op. Den luft giver en fin krumme i dit bagværk.

 

Og så har jeg fået et nyt vidunder i mit køkken: en slow juicer. Den kan jeg selvfølgelig lave alt muligt dejligt saft på. Min yngste svigerinde havde en stak æbler med fra sin have her sidst, de var her, og det fik jeg fem flotte flasker fantastisk æblesaft af, plus en god sjat som jeg drak.  Desuden fik jeg en gang æblemos til en pænt stor æblekage.  Skøøøønt…. meeen… så kan den også bruges til at lave hjemmelavet sojamælk og andet plantemælk på. DET er en svir, må jeg sige. Oveni købet er den ikke ret svær at gøre ren. Sådan en kan jeg varmt anbefale. Denne her er en WITT. Jeg valgte den, fordi den er stærk og fordi man kan putte hele æbler i den. Ingen skrælning eller snitning… bare vask og hele æblet i… sådan.

3 tanker om “Familiefest, forår og friskbagt brød”

  1. Skønt at læse nyt om dine sysler og gode tips! Jeg synes det er meget fornøjeligt at følge med i nye tiltag fra din kreative hånd i dit Bornholmerliv!
    Knus!
    Katarina

  2. Ja det var en god familiefest, og vi glæder os allerede til næste år. Men vi ses selvfølgelig før. Dejligt, at der var nyt på din blok.
    Kærlig hilsen her fra Auning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *