Ler til keramik

Så fik jeg gang i min fantastiske keramikovn

Det var ret let, men tager jo noget tid. Selve brændingen tog en dags tid og nedkølingen tog et par døgn. Vi regnede ud at sådan en brænding koster lidt mindre end 150 kr. i strøm, og det synes jeg ikke er så galt.

Min store skål var for uens i tykkelsen til at kunne holde til brændingen. Hvis den havde været drejet på en drejeskive havde det været nemmere at få den ensartet. Nu får jeg så chancen for at afprøve om det er sandt, at man kan reparere sine ting med fiberler også selv om de er brændt. Farverne er jeg vild med. De er meget klarere end jeg havde forventet.

Min meget tynde pjalteskål blev rigtig vellykket og meget meget let. Det eneste  knapt så heldige er, at kanten er så tynd, at den er skarp, men forsøget fortsætter bare. Den er jo lavet af fiberler og skulle jo sagtens kunne udbygges med en tykkere kant. Det er også meningen at den skal have lidt pynt.

Mine dyr blev rigtigt fine. Blåler får egentlig en ret flot farve, når det bliver brændt.

 

Min fyrfadsstage kan ikke helt bruges som lysestage, for den slipper ikke lyset igennem, men jeg kan selvfølgelig bore huller i den. Det kunne faktisk blive

ret fint.

Garnskålen blev ret køn og lyder næsten som en buddhistisk syngeskål, når man slår let på den.

Rødleret i kontrast til blåleret har en god effekt. Min plan er i første omgang at undgå at jonglere for meget med glasurer. I stedet vil jeg arbejde med forskellige farver ler. Enten som her med de naturlige farver eller med pigmenter. Udenpå det vil jeg så lægge en klar glasur.

Det var så min aller første bisque-brænding eller forglødning, som det også kaldes. Ikke nogen dårlig høst, synes jeg ikke. Nu er jeg så igang med at lave næste hold til ovnen. Jeg har fundet frem til, at man ikke nødvendigtvis skal forgløde sit ler, men at man, når man bliver lidt mere erfaren i at håndtere sit arbejde kan nøjes med at brænde en enkelt gang, og det vil jo spare både tid og penge. Men der er jeg ikke lige nu. Det keramiske univers er stadig helt nyt for mig, men det er jo godt nok at have noget at arbejde hen imod.

For at starte med begyndelsen har jeg blandet noget ler og lagt det til tørre, så det kan æltes. Min gamle røremaskine som ikke længere kan ælte dej, kommer nu til sin ret som lerblander. Den kan nemlig stadig sagtens bruges til flydende emner. Det var en helt utilsigtet bonus, som nu er mig til stor hjælp. Det er skønt når ting kan bruges fornuftigt, selv om de har en skavank.

Her er en skål som jeg har haft ideen til i et stykke tid. Desværre gik den i tusind stykker allerede inden den nåede at tørre, så jeg har lavet en anden.

Den er lavet på samme måde og holdt da så længe at den nåede at få påført farvet ler på ydersiden. Farverne her er pigmenter, der kan bruges til alle mulige malemedier, men jeg ved ikke, om de kan tåle at blive brændt, så måske forkuller de bare. Det kan jo så være en interessant effekt. Vi får se, hvad der sker. Relieffet sker der jo ikke noget med så længe skålen er hel.

Jeg har længe manglet nogle små bitte skåle til f.ex. soja, når vi får sushi, så dem har jeg lavet en stak af.

De har også fået farver og står nu til tørring ovenpå ovnen sammen med min nye pallet til akvarelfarver. Sådan nogle kan jeg jo nemlig også bare selv lave nu.

Jeg behøver ikke at købe dem i plastik eller andet, og nu kan jeg få dem lige som jeg har brug for, at de skal være. Hurrahhh

En reliefskål mere, der er glat på indersiden. Den er jeg ret glad for, så den holder forhåbentligt.

 

Pjalteskålen fik ny kant med noget garn og nogle hæklerier og lidt ekstra pynt. Alt sammen i fiberler. Det bliver rigtigt spændende at se resultatet efter den næste brænding. Alting bliver jo meget meget nemmere, hvis der er mulighed for at justere sit udtryk undervejs i processen, og meget af de første forsøg her i starten handler jo om at undersøge netop det. Langt det meste, jeg kommer til at lave, bliver formentlig unika så det der med at lære at gøre ting på helt bestemte måder, har jeg ikke så meget brug for ud over det rent håndværksmæssige. Jeg er langt mere interesseret i muligheder for afvigelser.

Nu er sprækkerne i den store skål lappet og den har fået nye farver. Ret meget anderledes at se på. Jeg kan jo næsten ikke vente med at få sat en ny brænding igang, men nu skal tingene jo først tørre i mindst 14 dage først. Mit tempo må bare sættes lidt ned, for jeg har jo ikke meget plads til opbevaring af emner, der skal tørre. For slet ikke at tale om hvor jeg skal gøre af alle de færdige ting, man de kan vel bruges som gaver, og noget kan vel også sælges, så jeg får råd til nye materialer. Det håber jeg på. Lidt mere tørreplads har jeg dog fået, for Niels har sat hyldeknægte op på væggene, så jeg kan sætte brædder med keramik på op på dem. Det er super og jeg får brug for det, for jeg har fået en  en elektrisk drejeskive af min mor. Den får jeg snart hjem, og en del bliver der jo nok produceret, når jeg skal til at lære at bruge den. DET glæder jeg mig vildt meget til.

 

 

 

 

4 tanker om “Ler til keramik”

 1. Kære Maïa, det var dog en imponerende foretagsomhed!
  Kan du ikke afsløre, hvilke piller, du er på – sådan nogen må jeg have. Det er smukke ting, du laver – og meget “Maïaske”.
  Vi har lige været en tur i Nordjylland og fejre kobberbryllup. Meget hyggeligt og lidt vådt, men dog tørvejr, den dag, vi var på Grenen.
  Mange hilsner – også til Niels – fra Birgit og Ebbe

  1. Kære Birgit… Piller?… næppe… DET ville være u-Maïask… ha ha…. Det er min gave/forbandelse at jeg må foretage mig noget og prøve at omsætte noget af alt det, jeg har i hovedet til praksis. Ellers rumsterer det, så jeg ikke kan tænke, forstår du nok… 🙂 …. Jeg skulle hilse igen.

 2. Hej Maia. Hvor er det spændende og dine reliefskåle er meget meget fine. Det bliver spændende når du skal til at dreje det glæder jeg mig til at se. Hvad er fiberler.? knus Lone

  1. @Lone: Fiberler er her ler med cellulosefibre, og jeg laver det lidt ligesom papmasché med makuleret papir der lægges i vand og blendes, når det har stået et døgns tid. Derefter blander jeg det sammen med ler til en tyk grød der så tørres og æltes.
   Kh Maïa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *