Mandelfeta, hørfrøikkehvide og mere lysthus

Så hjalp Niels med at få sat nogle flere gardinbaner op i lysthuset. Her holder han en lille pause med en potcast og lidt sol til næsen. Lige i de her dage er han igang med at tømme vores gamle kompostbeholder. Den har aldrig været en succes for os, og den lugter ubehageligt og er udklækningssted for millioner af bananfluer. Og den står lige ved siden af, hvor vi i højsommeren synes det er rart at sidde i skyggen og få en kop eftermiddagskaffe. Den er hermed dømt til afeksistens. Regionen har jo bebudet en mere detaljeret affaldssortering i den forholdsvis nære fremtid, og så får vi også en kategori til bioaffald, mener jeg.

Haven er skøn i denne tid med alle de smukke blomster. Både æbletræerne og magnolien er også ved at gøre klar til at springe ud om ikke så forfærdeligt længe. I lysthuset har jeg en stak hornvioler og 3 asters, der skal plantes ud. Måske bliver det allerede i morgen. Plantekasserne er ved at være parate med jord fra kompostbeholderen blandet med noget spagnum fra sidste år. De hæslige plastsække med plantejord vil jeg prøve at undgå i år. De er i mine øjne virkeligt grimme, så i år har jeg lagt plantedug ovenpå kapilærkasserne og fyldt op med jord uden plastposerne. På et tidspunkt lavede jeg nogle keramikrør for at prøve om de var smarte at bruge, til når jeg ville lave plantepølser. Det var de så ikke, men nu er de kommet til deres ret som vandekanal til kapilærkasserne.

Her ved den sydvendte mur vil jeg have tomater og måske også lidt chilli eller peberfrugter. Her er rigtigt meget sol, så det er nok et godt sted til den slags. Jeg er rigtigt spændt på mine jalapiños der lige nu er blevet til fine små stiklinger der trives fint i lysthuset.

At avle noget for at det skal kunne betale sig på nogen måde, er ikke lige min metier, men selv om jeg ikke har grønne fingre, synes jeg nu alligevel der er noget særligt ved at bruge vores egne ting i køkkenet.

I dag kom jeg lidt videre med min mandelfeta, og den ser virklig fin ud. Igår bagte jeg den op i en gryde med agar agar så den blev fast i formen.

Det ser da ret autentisk ud. Særligt i den blå spand fra Arla, som Pelle har haft med hjem fra Hotellet til genbrug. Og indtil videre smager det rigtigt godt. Nu skal de her ostetern så stå i saltlagen i 8 timers tid, hvorefter saltlagen skal fortyndes til halv styrke. Det hele kan så (hvis det får lov) holde sig i køleskabet i op til 3 måneder. Som et lille sideeksperiment har jeg også blendet opblødte cashewnødder med rejuvelac (mælkesyrevand) og ladet det stå og syrne i et døgns tid. Det smager fantastisk som surmælksprodukt og jeg har allerede spist en portion med jordbær og solsikkekerner. I køleskabet i bryggerset har jeg nogle oste, som snart har lagret i en måned, og de bliver mere og mere faste. De er drysset med salt, så de ikke mugner, men jeg kunne jo have valgt at lave dem som skimmelost, men det bliver så ikke i denne omgang.

Mit seneste køkkenfuskeri er denne her bøtte med vand og hørfrø, der skal blive til hørfrø-ikke-hvider. Det skulle gerne give noget luftig fylde til de ting der minder om æggeretter. Aquafaba ( kogevand fra kikærter) kan bruges til en hel del, men har også sine begrænsninger. Nu har jeg så sat mig for at se, hvad “hørfrøæg” kan. Der er altid noget spændende, der kan prøves af i en plantegnaskers køkken.

7 tanker om “Mandelfeta, hørfrøikkehvide og mere lysthus”

  1. Selvfølgelig finder DU på at bruge pastelfarvet gardiner – ikke kun hvide – Det ser rigtig pænt ud og giver “udestuen” karakter sammen med det pæne gulv!
    Det lækre bagværk og oste ville jeg godt smage, men de er nok spist, inden det er forsvarligt at rejse, i denne Coronatid.
    Måske må vi endda opgive vores besøg i maj?? Det vil jeg være meget ked af, for jeg savner dig!!

    1. Hold da op, ja det ville jeg blive meget ked af, for jeg savner også dig. Det er jo meget sjovt at skrive blog, men jeg vil da langt hellere dele alting i den fysiske virkelighed. Nu er vi jo ikke så mange, så mon ikke det sidst i maj kan tillades at vi mødes, når vi er under 10 personer. Det håber jeg. Til Niels’ fødselsdag i juni plejer vi at være mange flere, den bliver vi måske nødt til at aflyse i år. Eller i hvert fald udsætte til til efteråret.
      Kys kys

    1. Ha ha… ja det gættede jeg…. Smagen er meget feta … lidt mere elastisk i konsistensen men absolut sammenlignelig… jeg er ret vild med den… nu lader jeg den stå i en uges tid.
      Kys kys

  2. Godt at høre gode nyheder fra jer – jeg glæder mig til at høre om snagen af mandelfetaen. ??

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *