Rigning til gardiner og lid borringholmskt

Så er jeg igang med at forsøge mig med en slags rigning til gardiner i drivhuset. Her sætter jeg snorer i enderne på rundstokkene, som stoffet skal monteres på. Det er så meningen, at det hele skal kunne bindes sammen og forholdsvis let kan monteres og demonteres efter behov.

Niels’s kommentar var: Ded va mæn inj kårtor pisk denj. Og det kan han jo have ret i. Det får mig til at tænke på, at jeg jo kun nåede at gå til Bornholmsk på aftenskolen en enkelt gang, inden det hele lukkede ned, men læreren sagde, at jeg var ret god til det, så det er jeg da glad for. Nu forsøger jeg at komme videre ved at læse mindst en bornholmsk tekst hver dag. Så vænner jeg mig vel til at læse det, og det er det jeg har sværest ved… at læse og skrive det. Egentlig kunne jeg da godt tænke mig, at det kursus kom til at strække sig over mere end de 5-6 gange, det er berammet til. Måske kunne vi mødes nogle gange og læse op for hinanden og fortælle anekdoter, så vi fortsat kunne have et forum, hvor velviljen er til stede, så vi ikke er ude for, at der er bornholmske sprogdræbere, der absolut skal gøre os opmærksommme på, at vi ikke snakker rigtigt. Den eneste måde at genoplive et døende sprog på er at bruge det og finde sig i, at sprog ændrer sig og at det bornholmske sprog måske fremover også vil få farve fra tilflyttere og den dansktalende generation, der optager det. Hvis vi, der prøver at snakke det, hele tiden skal rettes, vil det helt sikkert dø om meget kort tid. Det vil efter min mening være rigtigt ærgerligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *